MEDLEM AF KRISTELIG DAGBLADS FOREDRAGSLISTE:   www.foredragslisten.dk

 

FOREDRAG 1: TIL DØDEN OS SKILLER

Da Britta Helbeks mand, Henning, i 1999 bliver ramt af en sjælden og ondartet kræftsygdom i hjernen, er der kun eksperimenterende hård kemobehandling som udvej, hvis Henning skal overleve. Henning døde i 2015.

Henning overlever, men som hjerneskadet og hverken han eller deres samliv bliver som før. Britta Helbek, der nu skifter rolle fra at være Hennings hustru til også at blive Hennings pårørende og hjælper, skal finde nye muligheder og træffe mange svære beslutninger på vegne af dem begge. Hun skal også forholde sig til omgivelsernes reaktioner på Hennings forandring samtidig med, at hun selv er i sorg. Det bliver et til tider barsk og turbulent forløb frem til 2015, hvor Henning dør.

Men det bliver også et forløb, hvor kærligheden mellem dem finder sin egen måde at overleve på og hvor Britta Helbek lærer meget. Ikke mindst om sig selv.

 "Hvis jeg kan bidrage til at andre pårørende kan finde nye muligheder i sig selv, finde trøst og måske nogle svar i så svær en situation, hvor ligeværden mellem to mennesker udfordres voldsomt, så gør jeg gerne det. Det tager lang tid at nå til anerkendelse og accept, når et fælles liv lægges i ruiner. Og det er helt uden betydning om hjerneskaden skyldes demens, andre sygdomme i hjernen, et traume eller noget helt andet. Problemer med tab, sorg, afmagt og rollen som pårørende er oftest den samme.

Den pludselige ubalance mellem ægtefæller eller anden nærtstående, er den samme. Bog og foredrag retter sig også mod både fagpersoner og besluttende politikere. For de etiske problemstillinger er stadig lige aktuelle og ikke blevet lettere at løse eller tale om. 

"Jeg har ikke svarene på det hele, men jeg har noget erfaring, og det deler jeg gerne ud af", siger Britta Helbek." 

Målgruppe: Pårørende, fagpersoner, politikere og andre der ønsker viden om emnet.

Der læses op fra bogen, "KÆRE HENNING"

PRIS: Aftales. + Transport i henhold til statens takster + broafgifter

VARIGHED: 2 x 45 min + indlagt pause på 15 min og  plads til spørgsmål.

KONTAKT: Brug fanen KONTAKT eller TLF.:5050 3435

 

 

FOREDRAG 2: PIGEN FRA STETTIN

"Hvordan mon det var at være et barn, der skulle vokse op i en ganske almindelig familie på den tid, hvor Hitler kom til magten i Tyskland? Hvordan mon det var, at vokse op i et totalitært regime hvor stikkermentalitet bredte sig helt ind i den enkelte familie, og hvor ingen kunne vide sig sikre?"

Britta Helbek måtte give barnet, Madalina fra Stettin en stemme. Fortælle om en piges opvækst på netop denne tid. Inspirationen har hun hentet i sin mors egen familie og fra de fortællinger, de oplevelser og ikke mindst den tavshed, der talte højere end ord. 

Romanens Del I  begynder i 1932 og slutter 1942, hvor Madalina som 17-årig rejser til Danmark. Del II omhandler årene 1942 -1948, hvor Madalina skal forsøge at finde fodfæste i Danmark, og hvor meget, der blev lovet, viser sig at blive til noget helt andet end den unge kvinde forstillede sig. 

Britta Helbek vil i dette foredrag med en naturlig sammenblanding fortælle om romanens tilblivelse og om påvirkningen fra moren og dennes familie samt om det store researcharbejde der hører med til at vore forfatter. Desuden vil Britta Helbek drage paraleller fra sit tidligere arbejde til nutidens kvinder, der stadig flygter fra krig, fattigdom og tyraner både i og uden for hjemmet.

HØJTLÆSNING

PRIS: Aftales. + Transport i henhold til statens takster + broafgifter

VARIGHED: 2 x 45 min + indlagt pause på 15 min og  plads til spørgsmål.

KONTAKT: Brug fanen KONTAKT eller TLF.:5050 3435

 

FOREDRAG 4: HENDE DER IKKE VILLE TIE STILLE

"Hidtil havde det været faglige artikler, redigering af en social brevkasse og arbejdsrelaterede opgaver, jeg skulle skrive. Men nu var det ikke længere det faglige professionelle menneske, der kendte sit stof godt, der skulle skrive en roman. Det var hende, der lå inde bag ved og ikke ville tie stille, der skulle have pennen frem." 

I 2006 sprang Britta Helbek fra et liv som leder i det offentlige for i stedet at satse på et liv som fuldtidsforfatter. Det er der til nu kommet 4 bøger og musiktekster ud af, samt en samtidsroman og en historisk roman på vej. 

I dette foredrag vil forfatteren fortælle om angsten for at gå fra det trygge kendte til ind i det utrygge ukendte. Kunne hun det? Om at møde en helt anden kultur - forlagsverdenen og forfatterlivet, end hun ellers kendte til. Hun ville være forfatter. Men hun opdagede, at før det kunne ske måtte hun finde sin egen stemme igen. Hun forlod karrierelivet som leder i det offentlige, den faste løn og pensionsindbetaling. Hun lagde alting bag sig, flyttede, for i stedet at følge sin livslange trang til at skrive skønlitteratur. 

Britta Helbek vil komme ind på, hvor hun henter sin inspiration til at skrive fra, researcharbejdet og arbejdet med både de fire anmelderroste udgivelser og de to igangværende.

Fik hun svar?

HØJTLÆSNING efter aftale

PRIS: Aftales. + Transport i henhold til statens takster + broafgifter

VARIGHED: 2 x 45 min + indlagt pause på 15 min og  plads til spørgsmål.

KONTAKT: Brug fanen KONTAKT eller TLF.:5050 3435

 

Mads Steffensen og Britta Helbek.
Billedet er fra et lederinternat på Fuglsøcenteret for ÆLDRE/HANDICAP- området i Skanderborg Kommune 7/8 december 2017, hvor Britta Helbek deltog med FOREDRAG 1 - og i den efterfølgende paneldebat. Mads Steffensen var lederinternatets ordstyrer.

FOREDRAG 3: LIVETS MANGE OPGAVER

"BILLEDSKABT" er en roman om pigen Ragna, der fra fødslen afvises af sin mor og samtidig svigtes af en ret så "luftig" far. En mor, der dog kræver at have magt over pigen og adgang til at skalte og valte med hendes liv.

Som voksen har Ragna slået sig ned i Århus med et uafsluttet studie, en kærlig mand og en lille søn. Og lidt for tæt på Franshesca, den biologiske mor. Ragna bliver fra barn af sat under stort pres med at skulle klare livets mange opgaver.

Romanen beskæftiger sig med store eksistentielle følelser, som tab, afmagt, sorg, tilgivelse og vredens magt over mennesker. Er det altid bedre at gå. Helt lukke dem ude, vi oplevede svigtede voldsomt i stedet for at passe på os? Får vi det så bedre? Er det godt og stærkt gjort? Som det nogle gange i den offentlige debat bliver rådet til og som det ofte debatteres, er blevet en tendens i tiden? Og hvad kan vreden gøre ved os som mennesker, når vi ikke føler, at vi kan tilgive?  

Britta Helbek har gennem år høstet erfaring og stor viden fra et langt arbejdsliv i det offentlige og i egen klinik med mennesker i krise og med svære relationer som fællesnævnere. 

Der vil blive læst op fra "BILLEDSKABT".

PRIS: Aftales. + Transport i henhold til statens takster + broafgifter

VARIGHED: 2 x 45 min + indlagt pause på 15 min og  plads til spørgsmål.

KONTAKT: Brug fanen KONTAKT eller TLF.: 5050 3435