KOMMENDE: Samtidsroman

Lige nu arbejder jeg med færdiggørelse af en samtidsroman hvis handling udspiller sig både i det sydlige Bulgarien og i Danmark. 

Arbejdstitlen på romanen er "HJEM!"

Tekstuddrag:

 Hun har kun gode minder om sin tid med Lillespurv, der ligger begravet ved siden af mand og barn på kirkegården i landsbyen Petkin i Pirinbjergene. Og hun fyldes af varme, når hun tænker tilbage på, at hun tog med til begravelsen, selv om hun var så bange for at komme til at græde fordi alle sikkert ville tænke, at hun var underlig, når hun en fremmed kunne græde over et menneske, hun havde kendt så kort. For i stedet at opleve det som noget helt naturligt at stå stille ved den åbnede stensarkofag, mens tårerne flød over kinder og hage og blandede sig  mellem alle de andres sørgende lattermildhed. Flere begyndte at kramme hende, klappe hendes hoved og ophovnede kinder, som var hun et bortrejst barn, og ikke kun et barn i egen fantasi, og som alle vidste af og kendte og var lykkelige for at gense, fordi hun havde været så længe væk. "Hvor var du?" hørte hun en spørge. Og den lyd; "Hvor var du?" løsnede noget i hende, hun stadig ikke ved hvad er. 

En dag vil jeg besøge dig. Så vil jeg bringe dig lysviolette Haberlea, hvis fulde navn og voksested du lærte mig om, fordi det var dine yndlingsblomster; Haberlea Rhodopensi fra bjergegnene ved Urum. Hør! jeg husker det. Og jeg skal fortælle dig om, hvor taknemlig jeg er for alt, hvad du gav mig, lovede hun sig selv, mens hun tavs blev stående for omhyggeligt at kunne aflæse, hvordan mennesker hun genkendte fra Sandanskis forskellige huse og som gæster i Lillespurvs hjem mumlende stænkede rosenvand på det gyldne ikon med billedet af Jesusbarnet på sin mors arm, der hang mellem mange andre foran alteret og blændede hende med alt sit guld. Hun ville gerne ville gøre det rigtigt selv. Det var inden selve begravelsen fandt sted.

Nænsomt tog hun den lille flaske med rosenvand op at sin kjolelomme. Trak miniproppen af, stænkede lidt på både det med jesusbarnet og på et uden mens kroppen naturligt begyndte at bøje sig fremad. Da tænkte hun, at takket være Lillespurv vil hun både kunne finde en spurvestemme og et bjørneblik i sig selv, og at det var den største gave nogen nogensinde havde givet hende. For derefter at forsegle sin tanke med et kys.

Aktivitet lige nu: Manuskriptskrivning og researche.

KOMMENDE: JOHANNE AMALIE DREWSEN, en historisk roman

2/8 - 11/8. 2017 tager jeg ophold på Silkeborg Vandrerhjem for at påbegynde research som indledning til arbejdet med min næste roman om 

JOHANNE AMALIE DREWSEN (1808 - 1863) En historisk roman.

Johanne Amalie Drewsen (f Kümmel) var en del af et meget aktivt Københavnsk kunstnermiljø, inden hun i 1930 giftede sig med papirfabrikant Michael Drewsen (Silkeborgs grundlægger) og fulgte med ham til Silkeborg til et helt anderledes liv. Silkeborg var på det tidspunkt ikke meget andet end en skov, søer og græsmarker.

Jeg har før boet på Silkeborg Vandrerhjem, der ligger helt tæt på åen, havnen med dens færger, der sejler forbi. Da jeg sidste år boede der, fik jeg øje på det lille lysthus med terrasse helt ned til vandkanten. Det må være et passende skrivested, når jeg skal påbegynde min næste roman om Johanne Amalie Drewsen, tænkte jeg.

Jeg ser frem til at bo i det lille lysthus. Jeg glæder mig til at besøge byens museer, bibliotek, arkiver og komme rundt i byen og dens omkringliggende storslåede natur. 

Det er i det lille gule lysthus, der ses nederst til venstre på billedet, jeg skal bo.

Men først holder jeg lige nu en velfortjent ferie. Det er dejligt at tænke på, at det bliver til hele to udgivelser i år.  

KÆRE HENNING i februar og PIGEN FRA STETTIN DEL II i efteråret 2017.

JOHANNE AMALIE DREWSEN: planlagt udgivelse ?

 

lIDT OM NOGLE AF MINE MANGE SKRIVEOPHOLD

Når jeg arbejder med et manuskript, holder jeg meget af at flytte mig mellem mit hjem og forskellige skriveophold. Både fordi det giver mig stor inspiration under arbejdet at skifte de vante rammer ud for en periode, og fordi det samtidig giver mig arbejdsro. Jeg møder også kolleger og netværker og kan fordybe mig i at studere tidens tilstande, livet og menneskene omkring mig. Det er gennem årene blevet til en del forskelligartede ophold.

Det første refugie jeg tog ophold på var Ørslev Kloster. Da skrev jeg på min debutroman,"Billedskabt". Jeg har haft glæde af ophold på Ørslev flere gange siden. Jeg har faktisk overnattet helt alene... i det store kloster. Jeg sov som en sten hele natten i "Digterværelset"... mens den hedengangne komtesse holdt et vågent øje med både mig og klosteret.

Jeg har været en hel måned ved Fjellerup strand i et stort sommerhus, der lå helt ud til vandet. Det var oktober, mørketid - ingen mennesker i de andre huse, men også tidspunktet hvor landskabet omkring mig i dagslyset brændte med sine flotte efterårsfarver. Da var jeg netop ved det indledende arbejde med første del af "Pigen fra Stettin". 

Jeg har været på en del legat- skriveophold på Hald Hovedgård. Der kommer jeg med mellemrum. Det fortælles, at det spøger i et af værelserne på 1. salen, men jeg sover altid så tungt og godt, når jeg arbejder der, at jeg har til gode at få hende at se. Jeg har også boet i Smedehuset med morgenvækning ved halvfem-tiden af en flok gedehamser, der søgte ud gennem tagvinduet efter nattens hvile under kip-loftet. Det er altid meget dejligt og inspirerende at komme på Hald for at arbejde. Stedet har en hel særlig ånd. Jeg har mødt mange gode kolleger med virke inden for mange forskellige og anderledes genrer, end det jeg selv arbejder med, skønlitteratur. Og jeg har lært meget af dem alle under mine ophold der. Tre af mine romaner er skrevet under ophold på Hald. 

Sidste sommer boede jeg halvanden uge i august på Silkeborg Vandrehjem i det lille lysthus helt nede ved åkanten. Opholdet blev brugt til at besøge besøge Silkeborg Bibliotek for at researche på min kommende historiske roman om Johanne Amalie Drewsen. Gift med byens grundlægger, Mikael Drewsen. jeg synes allerede, at jeg kender hende lidt efter at have gennemgået det foreliggende materiale. Hun er en spændende dame og stærk. Jeg glæder mig til at komme videre med denne historiske roman, der udspiller sig fra ca.1830. 

Jeg har været på flere ophold i Spanien - Benalmàdena og Gualschos. Jeg har været i Budapest for at skrive. I Sandanski og i London for at skrive. Jeg har været på Løgum Kloster og andre dejlige steder i Danmark. Lånt venners sommerhus ved Houstrup.

Til dagligt arbejder jeg hjemme. Om sommeren meget i min have -drivhuset - eller ude. På mit kontor på 1. sal eller i køkkenet, hvor jeg har udsigt til min skønne have. Og så arbejder jeg med stor glæde med mellemrum på biblioteket i Varde. 

Den 4. april i år rejste jeg denne gang til Torre del Mar i Andalucien, hvor jeg boede en hel måned tæt på strand og by for at arbejde med min kommende roman. Det er blevet til mange siders arbejde, networking, inspiration og arbejdsro. Lige nu glæder jeg mig over snart at kunne begynde på 1. gennemskrivning. 

Herunder lidt billeder fra mit ophold i Torre del Mar 4/4 - 5/5- 2018.

Skrivepause med gåtur ved stranden 200m fra min lejede bolig. Torre del mar 2018

Morgenmad på arbejdsterrassen. Udsigt mod hav, by og bjerge. Torre del Mar 2018

Solopgang. Bjergene mod øst. Arbejdsophold i Torre del mar. 2018