"Pigen fra Stettin I og II"

BOGTIP -

283 og 238 sider (forlaget Lauritz, 2012 og 2017)

"Lavmælt stemmeføring"

"I 2012 udsendte Britta Helbek første del i romanserien »Pigen fra Stettin«. Nu udsender forfatteren fra Vestjylland det andet bind, der er en selvstændig fortsættelse. Mens første bind er et portræt af en opvækst i 1930ernes Tyskland, handler andet bind om en ung tysk kvindes ægteskab med en dansk mand under besættelsen.

»Pigen fra Stettin II« fortæller om den 17-årige Madalina, der i Tyskland bliver gift med danske Jens. De rejser til Danmark, hvor hun skal holde hus og passe hans lille søn. Der er trygt i Danmark, men Madalina savner sin egen familie. Hverdagen med den bryske Jens og hans tyskvenlige familie er ikke, hvad Madalina havde forestillet sig, og de glider efterhånden fra hinanden. Inden krigens afslutning lykkes det Madalinas familie at flygte til Danmark, og efterkrigen er hun klar til at begynde på et nyt liv.

Det er en »velskrevet og udmærket skildring fra Danmarks besættelse, hvor der med en lavmælt stemmeføring er lagt vægt på hverdagen i stort og småt og på Madalinas tanker om sit liv«‚ skriver bibliotekar Lone Krøgh i en lektørudtalelse.

Lone Krøgh sætter bogen ind i en sammenhæng med forfatterskaber som Ester Bocks, Birte Blønds og Lars Johanssons.

Første bind foregår i den dengang tyske by Stettin i årene fra 1931 til 1942. Læserne lærer pigen Madalina at kende som seksårig, hvor hendes hverdag er i opbrud på grund af farens sygdom og senere død. Hun er den smukke og talentfulde lillesøster, og gennem hendes, søstrenes, morens og mormorens oplevelser og iagttagelser tegnes et overbevisende og facetteret billede af Tyskland i årene omkring og efter Hitlers magtovertagelse. Inden for hjemmets fire vægge sker et og andet med morens sammenbrud, døtrenes børnehjemsophold og morens ægteskab med en pilfingret mand. Ved romanens slutning er den unge Madalina i færd med at forlade Tyskland med sin danske mand, så der er basis for en fortsættelse om livet i Danmark.

»Udmærket og velfortalt skildring af en opvækst i tredivernes Tyskland. Den appellerer muligvis mest til ældre læsere, som selv har et forhold til krigsårene, men yngre kan også sagtens være med«, skriver Lone Krøgh i sin lektørudtalelse om det første bind.

Bind 1 blev i 2012 udgivet på forlaget Attika. Begge bind er dog nu i handlen hos forlaget Lauritz i Odense. Britta Helbek fortæller, at »Pigen fra Stettin« er ren fiktion, men inspireret af hendes mors slætshistorie. Hun mener, at bøgerne kunne handle om en hvilken som helst anden almindelig tysk familie på den tid.

Britta Helbek er født i 1950 og debuterede i 2010 med romanen Billedskabt."

"Flensborg Avis/Storyfy: by Hans Christian Davidsen"

"PIGEN FRA STETTIN DEL II"

 En læser på FB skriver februar 2018:

"Kære Britta. Tak for at kunne læse din sidste bog. Jeg blev SÅ fanget ind at jeg glæder mig til at endnu en bog kommer fra dig. 

Lektørudtalelse modtaget 7. december 2017:

Forlaget skriver:

7. december 2010: 

FLOT LEKTØRUDTALELSE:Britta Helbeks roman "Pigen fra Stettin 2" har fået flot lektørudtalelse fra bibliotekerne. 

Lektøren skriver bl.a.:  
"Velskrevet og udmærket skildring fra Danmarks besættelse, hvor der med en lavmælt stemmeføring er lagt vægt på hverdagen i stort og småt og på Madalinas tanker om sit liv. Udmærket roman, som kan bruges på alle biblioteker".

Lektør 

Lone Krøgh

"KÆRE HENNING"

Anmeldelse: I ”HJERNESKADET” under afsnittet: LITTERATUR

(udgiver: Hjerneskadeforeningen) nr 2. Juni 2017.  

”KÆRE HENNING: 

Skyld sidder fast under min hud som et ekstra lag fedt, der ikke kan forbrændes. Jeg vil så gerne holde fast i de mange varme oplevelser, der tilsammen gør det hele værd. For de er der også. Men de forsvinder hver gang, inden jeg når at gribe dem.”  

”Kære Henning” er en gribende tankevækkende og hudløst ærlig fortælling om at være pårørende, om værdien af et liv, der bliver reddet, og om et social- og sundhedsvæsen, der byder på godt såvel som ondt – og hvem der møder hvilken del, kan virke vilkårligt. Ved hjælp af breve fra bogens forfatter til sin mand og store kærlighed, Henning, der er ramt af en sjælden kræfttumor, følger vi de femten år, der går, fra tumoren bliver opdaget, til Henning til sidst dør. 

”Kære Henning” er en indsigtsfuld og intelligent beretning, der berører alle de vigtige temaer omkring det at være pårørende. Under hele fortællingen lurer det store spørgsmål: ”Skal vi redde liv, fordi vi kan?” Var det den rigtige beslutning at lade Henning leve?

Forfatteren Britta Helbek er forfatter, skribent og foredragsholder. Det er en ekstra stjerne til bogen, at den ikke ”bare” er en pårørendeberetning. Britta har valgt også at tale med 5 andre pårørende til voksne personer med en senhjerneskade for også at høre om – og indrage – deres oplevelser. Desuden har hun inddraget samtaler med en kommunal ergoterapeut- og forløbskoordinator samt en neurokirurg” 

En læser skrev på FB (jan 2018)

"Tårerne trillede ned af kinderne på mig og følelsen af genkendelighed ramte mig. Fortællingen i denne rørende, barske og ærlige bog om det at leve med og være pårørende til en, som rammes af en senhjerneskade, rammer lige ind i mit inderste. Tak for din historie Britta, for at have mødt dig og for at du kunne drage nytte af mine erfaringer til bogen".

Lektørudtalelse 2017

"Et gribende, personligt og alligevel almengyldigt vidnesbyrd om et på mange måder uværdigt forløb".Bogen vurderes også til at kunne "læses af pårørende og især af professionelle, sagsbehandtere og politikere, der arbejder med området." og er "oplagt at bruge i uddannelser på relevante områder." 

Lektør

Jette Landberq

"PIGEN FRA STETTIN DEL I"

En læser skriver på FB (februar 2018):

"Kære Britta Helbek - jeg har lige slugt Pigen fra Stettin 1 i 2 mundfulde og glæder mig til 2eren."

Odd Fellow Bladet nr. 2 2018 (Uddrag)

"Jeg læste denne bog for flere år siden. Da jeg så sidste efterår for første gang skulle en tur til Stettin, kom jeg stras i tanke om bogen, som jeg med stor glæde og interesse læste dengang. Jeg lånte den endnu engang på biblioteket, og blev atter grebet af den."

"Da jeg var i Stettin sidste efterår, gik jeg en tur rundt i byen og forestillede mig Madalinas tur med faderen på cykel. Jeg så det flotte ur over slotsindgangen, og flere af de andre seværdigheder som omtales i bogen"...

"AF SØSTER STORREPRÆSENTANT, SANNE DUE.

 "Et barns blottede bevidsthed"

"Overbevisende roman af Britta Helbek fra Tyskland før og under Anden Verdenskrig"

"Romanen er som et barns blottede bevidsthed." 

"Hun lever for os – i al sin sårbarhed og udsat for mange trængsler."

"Kursen må ligeledes være sat mod en ny roman. Og den skal være velkommen. Helbek skriver med en autentisk virkende og atmosfæreladet realisme. Historien, der fortælles, er nærværende og befolket af personer, der har umiddelbarhedens liv i sig." 

"Claus Grymer" KRISTELIG DAGBLAD.

Du kan læse hele anmeldelsen på INFORMEDIA, www.bibliotek.dk ,hvor du også kan læse lektørudtalelsen 

Bogvægten.dk: September 2012. Om  "Pigen fra Stettin"

"Barnets synsvinkel er godt formidlet og viser et billede af, hvordan den logik der er indlysende for voksne – for eksempel hvad man kan sige og ikke sige under et repressivt styre – grænser sig til det uforståelige for barnet."  

Birte Strandby 

Solveig F 2
23-11-2014 (E-bog, ePub) SAXO ✭✭✭✭✭

En skøn roman om den 6 årige pige Madalina, der vokser op i Tyskland i en tid, hvor Hitler begynder sin rædselsfulde fremfærd. Madalinas far dør og hun mister den person, som  betyder mest for hende. Meget må hun og den resterende lille familie gennemgå og krigens rædsler rykker nærmere. En varm, gribende og særdeles godt skrevet bog kan ikke anbefales nok.

"LEKTØRUDTALELSE" (2012)

"Dette velskrevne portræt af en opvækst i tredivernes Tyskland kan anbefales læsere af gode barn- og ungdomskildringer. Udmærket forside med et fotografi af en smuk ung kvinde med et insisterende blik". 

"Udmærket og velfortalt skildring af en opvækst i tredivernes Tyskland. Den appellerer muligvis mest til ældre læsere, som selv har et forhold til krigsårene, men yngre kan også sagtens være med".  

Lektør

Lone Krøgh

"BILLEDSKABT"

FIKTIONOGKULTUR.DK: 

(Skrevet af ROBERT JOHANNES RASMUSSEN d. 30. MARTS 2010):

"Britta Helbek debuterer på forlaget Attika med romanen “Billedskabt" 

Forlaget Attika udgav i januar Britta Helbeks debutroman “Billedskabt”, der efterfølgende har fået en rigtig fin lektørudtalelse med på vejen. Romanens problemstillinger og miljøbeskrivelser sammenlignes blandt andet med Christian Kampmanns romanserie om familien Gregersen.

Om romanen udtales der af lektøren, at det er en fabulerende skæbneskildring, der hen ad vejen skifter kurs over til noget skarpt socialrealistisk. Afsluttende konstateres det, at romanen har gode dialoger, reelle portrætter og en god historie."

Uddrag fra Litteratursidens anmeldelse (februar 2010) 

"Britta Helbek er en rigtig god fortæller, der får os til at forstå Ragnas følelser. Bogens stærke side er beskrivelserne af barnets følelser og hvor grumt egoistiske voksne kan behandle børn. Dens tids- og stedangivelser minder mig lidt om Ester Bock og Herbjørg Wassmo. Bogen er god til den læser, der holder af barne- og kvindeskildringer og psykologiske skildringer."

Else Marie Cohen

Lektørudtalelse (2010)

"Forfatteren er født i Norge men opvokset i Danmark, har en socialrådgiverbaggrund samt forskellige terapeutuddannelser. Dette er hendes skønlitterære debut, og det kan straks slås fast, at hun kan sit håndværk..." 

 ...."Helbek har tegnet et uhyggeligt portræt  af Franshesca, næsten skarpere end af hovedpersonen, hun er samtidig uhyggelig realistisk, den slags der med ultimativ egoisme kan ødelægge sine omgivelser."

Lektør

BETH HØST

Overskrift

Jeg er en paragraf. Klik her for at redigere mig og tilføje din egen tekst. Jeg er et godt sted at fortælle dine besøgende lidt om dig selv, og hvad din hjemmeside handler om.

Seneste kommentarer

01.10 | 21:31

Kære Annette Almin Pedersen.

Det er altid så dejligt at høre en læsers mening om min måde at skrive på. Tak.

29.09 | 21:55

Kære Britta Helbek
Tusinde tak for din fantastiske bog: Kære Henning. Du skrevet den med en særlig varme og som læser kommer du og Henning helt ind under huden på en.
Bedste hilsner fra Annette

21.01 | 18:00

Kære Jytte Beier. Tusind tak for din hilsen og tilbagemelding. Den blev jeg glad for. Jeg ønsker dig alt godt. Mvh

20.01 | 17:37

Kære Britta Helbek!
“ Kære Henning” er den smukkeste og mest realistiske bog jeg endnu har læst om at være pårørende.
Gid jeg havde taget mod til mig og læst den før, så var jeg også flyttet...
Mvh

Del siden